21 April Olle Olsson Hagalund

Resa till Stockholm där vi besökte gården där konstnären Olle Olsson Hagalund bodde, Livrustkammaren mm.

Den 21 april åkte Aktiva Seniorer i Eskilstuna buss till Stockholm för att besöka Olle Olsson Hagalund Museet och Livrustkammaren.
Först åkte vi till Hagalund där Olle Olsson bodde hela sitt liv. Huset har mycket snickarglädje, utsirade detaljer och fina fönster.
Han  blev upptäckt som konstnär först efter att han fyllt trettio år, på en utställning för unga målare.”Känslan” för att måla fick han bara på Hagalund och var ensam när han målade. 1962 kom en ny stadsplan för Hagalund, alla äldre hus skulle rivas.
Olle Olsson målade då  sitt hus i en karaktäristisk turkos färg, i protest mot rivningsbeslutet.

Vi gjorde även ett besök i sadelmakare Öbergs hus, som det såg ut på 1920-talet, där han bodde med sin fru och fem barn, i två rum och kök.

Därefter åkte vi till Värdshuset Koppartälten i kungliga Hagaparken och åt en god lunch.

Efter lunchen åkte vi en sväng utåt Valdemars Udde och till Kungsträdgården och tittade på körsbärsträden som blommade, fantastiskt vackert.

När vi kom till Livrustkammaren blev vi guidade genom Sveriges kungliga historia, från Gustav Vasa fram till idag. Paradrustningar, vapen, samling av kungliga dräkter från 1600- och 1700-talet och hovstallets mest värdefulla vagnar, fanns bl.a. att titta på.

39 nöjda medlemmar återvände sedan hemåt efter en intressant dag.

2022-04-21